Kuchnia na słodko

Babeczki jagodowe z kruszonką

Babeczki z jagodami to moja ostatnia zachcianka w tym jeszcze martwym sezonie. Znalazłam jagody w zamrażalniku i postawiłam je właśnie wykorzystać do babeczek. Do tego dodałam kruszonkę i stwierdziłam, że takie słodkości najlepiej z nią smakują (koniecznie z lukrem). Nie potrzebujecie do tego miksera! 🙂

Potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 g jagód

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia.
  2. Do suchych składników dodać jajko, mleko i jajko. Wszystko razem wymieszać.
  3. Do gotowej masy wrzucić jagody. Delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do foremek, na 3/4 wysokości. Posypać kruszonką każdą babeczkę. (Kruszonkę zrobiłam na oko. Dałam kawałek masła, sporo cukru i mąki i wszystko wymieszałam. Jeśli wyjdzie za sucha, trzeba dać więcej tłuszczu, a gdy będzie się za bardzo lepić – mąki).
  5. Piec w 180oC przez około 20-25 minut.
  6. Odstawić do ostudzenia. Posypać cukrem pudrem lub najlepiej polać lukrem.

You Might Also Like