na słodko Wielkanoc

Babeczki piaskowe

Uwielbiam ten przepis. Babeczki są delikatne i bardzo puszyste. Ale też dość zapychające (po dwóch mówię basta :D). Ta receptura towarzyszy mi od dawna, która w pierwotnej formie była po prostu babką. Jednak stwierdziłam, że fajnie będzie mieć w święconce i na stole wielkanocnym takie homemade babeczki, dlatego zmieniłam formę 🙂 Polecam Wam serdecznie! Przygotujcie sobie takie na Wielką Sobotę albo po prostu, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego 🙂

Przepis na około 14-15 babeczek

Potrzebujecie:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kropelki aromatu śmietankowego

Wykonanie:

  1. Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
  2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Na końcu wlać margarynę oraz aromat i ponownie wszystko zmiksować.
  3. Ciasto przelać do foremek na 3/4 wysokości.
  4. Piec w 180oC przez około 25 minut. Można też sprawdzić za pomocą wykałaczki.

You Might Also Like