Kuchnia na słono

Bagietki z pieczarkami i rukolą

Prosta i szybka kolacja, która jest o wiele lepsza od kupnych i mrożonych zapiekanek. Tutaj przynajmniej wiemy, co jemy. Oprócz ostrego smaku rukoli, robotę robi wędzona szynka. Po upieczeniu uwydatnia się jej smak, sprawiając, że bagietka jest „jakaś”.

Potrzebujecie:

  • 2 bagietki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 4-8 plasterków dobrej szynki wędzonej
  • 2 garście rukoli
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Bagietki przekroić na pół (wzdłuż), dzięki czemu mamy cztery części.
  2. Pieczarki umyć (oraz obrać) i pokroić na mniejsze części.
  3. Do garnka wrzucić masło, roztopić je. Wrzucić pieczarki. Porządnie posolić i przyprawić pieprzem. Zamieszać. Trzymać na ogniu kilka minut, aż pieczarki zmiękną.
  4. Na czterech częściach bagietki ułożyć w kolejności: pieczarki, plasterki szynki (jeden lub dwa na jedną bagietkę) oraz pokrojone plasterki mozzarelli.
  5. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180oC, aż ser się rozpuści.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika, ułożyć na bagietkach rukolę. Podawać od razu na ciepło.

You Might Also Like