Kuchnia na słono

Bałaganiarskie burgery

To nie są zwykłe burgery. To są bałaganiarskie burgery! Jadłam w swoim życiu wiele buł z mięsem, różne też robiłam, ale to danie to prawdziwe zaskoczenie. Dawno nie czułam takiego zachwytu daniem, długo po jedzeniu o nich myślałam. Jak zwykle Jamie Oliver niezawodny (bo to właśnie z jego książki „5 składników” pochodzi ten przepis). Jeśli tak jak ja chcecie mieć niebo w gębie to bierzcie się od razu za gotowanie! Tak nawiasem mówiąc, przygotowałam to danie w jakieś 20 minut.

Potrzebujecie: 

  • 400 g wołowiny
  • 8 czubatych łyżeczek zielonego pesto
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 bułki do burgerów
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Wykonanie:

  1. Mięso dobrze wymieszać i ugnieść. Dodać połowę porcji pesto oraz przyprawić solą oraz pieprzem. Podzielić na 12 części i mokrymi dłońmi formować kulki. Klopsiki smażyć na brązowy kolor z każdej strony.
  2. Pomidory z puszki przełożyć do misy blendera i zmiksować. Dodać na patelnię z klopsikami. Doprowadzić do wrzenia.
  3. Mozzarellę pokroić na 12 części i ułożyć na każdy klopsik. Przykryć patelnię i zostawić na ogniu na około 5-7 minut, aby sos zgęstniał.
  4. W tym czasie podsmażyć na suchej patelni bułki lub wrzucić na chwilę do lekko rozgrzanego piekarnika.
  5. Dół bułek posmarować pesto i ułożyć na każdą po 3 klopsiki. Polać sosem. Jamie Oliver poleca resztę sosu przelać do miseczki, by maczać bułki.

Inspiracja: Jamie Oliver. 

Podoba Ci się wpis? Udostępnij go i zostaw komentarz!

 

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like