na słodko

Banoffee pie na owsianym spodzie

Banoffee pie to angielski i bardzo słodki (!) przysmak. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto składa się z bananów i toffee oraz ciasteczkowego spodu. U mnie w nieco innej wersji – na owsianym spodzie i orzechową masą krówkową. Jest proste i co najważniejsze – bez pieczenia. Pychota! To prawdziwa gratka dla łasuchów.

Forma o śr. 26 cm

Potrzebujecie:

Spód:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g roztopionego masła
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

  • 400 g masy krówkowej orzechowej (w puszce)
  • 50 g masła
  • 3 banany

Krem:

  • 200 ml kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • kakao (do posypania)

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane z wiórkami zmiksować dość drobno w blenderze. Przesypać do miski. Dodać cynamon i wymieszać. Wlać roztopione masło i wymieszać, by wszystkie składniki się lepiły. Wymieszany spód przełożyć na blachę do tart/tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. Masę krówkową z masłem podgrzać w małym garnku. Zdjąć z ognia i przełożyć na spód. Banany pokroić i ułożyć na masie. Z powrotem włożyć do lodówki, by masa przestygła (nie można na gorącą masę ułożyć kremu na śmietanie).
  3. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i jeszcze przez chwilę miksować, by połączyć składniki. Krem przełożyć na ciasto i posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej po paru godzinach.

banoffee pie na owsianym spodzie

bannoffe pie na owsianym spodzie 2

You Might Also Like