Boże Narodzenie Kuchnia na słono

Barszcz czerwony na zakwasie

Jakiś czas temu podałam Wam przepis na zakwas buraczany, idealny do świątecznego barszczu. Dziś czas na przepis na samą zupę. Wyszła przepyszna! Pieprzna, lekko kwaśna, taki barszcz lubię najbardziej.

Potrzebujecie:

  • 1/2 l zakwasu buraczanego
  • 300 – 400 g buraków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1/4 całego selera
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • mały kawałek pora
  • 4 szt. suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • przyprawy: 6 ziaren pieprzu, 1 łyżka majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz sól oraz mielony pieprz

Wykonanie:

  1. Jabłka oraz wszystkie warzywa (oprócz cebuli) umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Z czego buraki pokroić na cienkie plasterki, a z jabłek usunąć gniazda nasienne.
  2. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by zostały zakryte wszystkie składniki.
  3. Dodać: suszone grzyby, czosnek, obraną, całą cebulę, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek.
  4. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ważne, by bulion się nie zagotował.
  5. Po upływie tego czasu odcedzić barszcz. Następnie dodać zakwas buraczany i gotować przez kolejne kilka minut, ale znowu trzeba uważać, by nie zagotować. Przyprawić solą oraz mielonym pieprzem. Gdy zupa okaże się zbyt kwaśne, można dodać łyżeczkę cukru.

You Might Also Like