na słodko

Biszkopt z musem rabarbarowym i truskawkami

Biszkopt z musem rabarbarowym i truskawkami to moja duma. Spędziłam przy nim trochę czasu kombinując, by wyszedł w końcu tak jak to sobie założyłam. I się udało! Słodko-kwaśny biszkopt to poezja smaku. Są w nim moje ulubione owoce wiosny z dodatkiem galaretki, która w ciepłe dni orzeźwia. Pycha! Spróbujcie koniecznie, bo to ciasto jest warte grzechu.

Potrzebujecie:

Biszkopt:

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody (do białek)
  • 1 łyżka octu (dodać do żółtek)
  • szczypta soli

Masa i galaretka:

  • 3/4 słoika musu rabarbarowego wg przepisu (tutaj)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 300 g truskawek

Wykonanie:

  1. W osobnych naczyniach rozpuścić dwie galaretki według instrukcji na opakowaniu. Trzecią rozpuścić w jednej szklance wody. Odłożyć do ostudzenia.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Żółtka z octem  roztrzepać w małej miseczce. Odłożyć najlepiej do lodówki.
  4. Mąki przesiać. Dodać do nich proszek do pieczenia i wymieszać.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać wodę i cukier.
  6. Do białek wlać żółtka. Miksować na gładką masę.
  7. Do wymieszanych jajek dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia. Tę czynność trzeba wykonać ręcznie i bardzo delikatnie.
  8. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180oC przez około 15 – 20 minut. Po upieczeniu biszkopt przewrócić na drugą stronę i odłożyć do ostudzenia. Kiedy ostygnie przekroić wzdłuż ciasto na pół.
  9. Dwa blaty biszkoptu namoczyć odrobiną wody. Na jeden z nich (dolny) wyłożyć mus rabarbarowy i przykryć drugim. Oczywiście biszkopt musi być z powrotem na blaszce.
  10. Śnieżkę ubijamy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec ubijania dolać do niej galaretkę, która była rozpuszczona w jednej szklance wody (musi być zimna!). Wyłożyć na wierzch ciasta. Następnie ułożyć połówki truskawek i włożyć blachę do lodówki.
  11. Kiedy masa stężeje, wylać dwie galaretki. Schować z powrotem do lodówki.

biszkopt z musem rabarbarowym i truskawkami 2

Wiosenne słodkości 2016

You Might Also Like