Kuchnia na słodko

Brownie z gruszkami

Od kilku lat ciasta czekoladowe stały się jednymi z moich ulubionych. Szczególnie brownie, które w szybki sposób mogę przygotować nawet, gdy niespodziewanie odwiedzą mnie goście. A że teraz jest dostępnych bardzo dużo gruszek to stwierdziłam, że to idealne połączenie akurat na jesień.

Potrzebujecie:

  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 135 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Na gruszki w winie:

  • 4 gruszki najlepiej twarde
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki wina białego wytrawnego
  • pół szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Gruszki obrać, zostawić ogonek.
  2. Do garna wlać wino oraz sok z cytryny. Wsypać cukier i zamieszać. Ułożyć gruszki i gotować przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć gruszki i odłożyć na bok.
  3. Przygotować ciasto. W garnku rozpuścić masło, dodać dwie tabliczki czekolady. Rozpuścić, wymieszać. Gdy masło połączy się z czekoladą, odstawić z ognia.
  4. W misce ubić jajka z cukrem. Wlać roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszać.
  5. Do masy jajeczno-czekoladowej dosypać mąkę. Dodać szczyptę soli.
  6. Gotową masę przelać na blachę, najlepiej do tortownicy (śr. 22 cm).  W cieście ułożyć gruszki (na stojąco).
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez około 40-45 minut.

You Might Also Like