Kuchnia na słodko

Budyniowy sernik z jabłkami i kruszonką

Bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich tych, którzy mają ochotę spróbować czegoś innego. Sernik ma dość mocną, „zbitą” konsystencję przez sporą ilość budyniu. Jest on wyczuwalny, ale miesza się ze smakiem twarogu. Do tego soczyste i słodkie jabłka z dodatkiem np. kardamonu lub cynamonu powodują bardzo ciekawy efekt końcowy. Przygotowanie jest banalnie, ponieważ wszystko wrzucacie do misy i miksujecie, także przepis idealny.

Potrzebujecie:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny (około 100 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa: 

  • 1 kg sera (np. z wiaderka, polecam jak zawsze z firmy Juliko lub Delfiko)
  • 2 opakowania budyniu śmietakowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3-4 jabłka

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieść.
  2. Ciasto przełożyć na blachę, wykładając ciasto również na brzegi. Schować do lodówki.
  3. Do misy miksera przełożyć ser. Miksować przez kilka chwil. Dodać budynie (proszek) i dalej miksować. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Całość mieszać przez dłuższą chwilę na ładną, gładką masę.
  4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać 2 łyżkami cukru. Można też dodać kardamon lub cynamon.
  5. Składniki na kruszonkę zagnieść.
  6. Masę serową przelać na kruchy spód. Ułożyć kawałki jabłka. Na wierzchu rozrzucić kruszonkę.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około godzinę. Polecam piec w kąpieli wodnej. – do drugiej blachy wlać wodę i ułożyć ją w piekarniku piętro niżej.

 

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like