Kuchnia na słodko

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe – no kto ich nie lubi? To świetna i szybka przekąska, którą można zjeść w domu ze szklanką mleka, ale również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe i mieć po ręką cynamon. Proste, prawda?

Potrzebujecie:

  • 500 g mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cynamon, cukier, sok pomarańczowy (100 ml)

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać do miski.
  2. Mleko delikatnie podgrzać w garnku, odlać do małej miseczki 2 łyżki. Do garnka z mlekiem dodać margarynę wraz z cukrem i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  3. W dwóch łyżkach mleka rozpuścić drożdże z cukrem (niepełna łyżeczka).
  4. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce.
  5. Do mąki wlać po kolei: rozpuszczoną margarynę, jajka i drożdże. Ciasto zagnieść. Zagniatać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  6. Odstawić w ciepłych miejscu do wyrośnięcia.
  7. Ciasto podzielić na dwie części.
  8. Jedną część wyrobić lekko przez chwilę (możliwe, że konieczne będzie podsypywanie mąką) i rozwałkować na duży, cienki prostokąt.
  9. Ciasto posmarować sokiem pomarańczowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w roladkę i pokroić na plasterki. Przełożyć do zwykłej blachy jeden koło drugiego lub do blachy na muffinki.
  10. Czynność powtórzyć z drugą partią ciasta.
  11. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180oC przez 15 minut (aż się zarumienią).
  12. Gdy cynamonowe bułeczki ostygną, polać lukrem.
Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like