Kuchnia na słono

Burgery z pieczarkami

Wytrwanie, konkretnie i pysznie. Tak jest z burgerami z pieczarkami, wołowiną, rukolą i sosem pomidorowym.Proste, ale wybitnie smacznie. Gwarantuję, że jedną taką bułą się najecie.

Potrzebujecie: 

  • 4 bułki
  • 4 duże pieczarki
  • 300 g wołowiny
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

sos pomidorowy:

  • 3 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, a następnie odsączyć porządnie z nadmiaru wody. Wrzucić do garnka. Dodać resztę składników na sos i gotować.Gotować przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Pieczarki umyć i oczyścić. Odciąć nóżki tak, by można było nafaszerować mięsem. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
  3. Mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami. Wyrobić jak ciasto.
  4. Pieczarki nafaszerować mięsem i ułożyć na dużej blaszce. Polać oliwą z oliwek.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC  przez około 20-25 minut.
  6. Pod koniec pieczenia wrzucić przekrojone na pół bułki na 5-6 minut.
  7. Na spodzie bułki rozsmarować sos pomidorowy, na to ułożyć faszerowane pieczarki, a na końcu ułożyć rukolę i przykryć drugą bułką.

You Might Also Like