Kuchnia na słodko

Cake pops

Cake pops miałam w planach zrobić bardzo dawno temu, ale jakoś nie było motywacji. Ostatnio się zawzięłam i podjęłam się wyzwania 😀 Pierwsze się nie udało – próbowałam z pierników, jednak były zbyt suche i składniki się nie połączyły. Przy drugim razie już było ok, ponieważ użyłam babki, bardzo wilgotnej, idealnej do tego przepisu. Są przeurocze. To również świetny pomysł na świąteczny prezent lub na kinderbal dla dzieci 🙂

Przepis na 18 sztuk

Potrzebujecie:

  • 400 g wilgotnej babki waniliowej (ja kupiłam w markecie)
  • 120 g mascarpone
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady roztopionej
  • 2 tabliczki (200 g ) mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka

Wykonanie:

  1. Babkę pokruszyć na drobny pył ( 🙂 ). Nie potrzeba żadnych urządzeń, jest na tyle wilgotna, że można zrobić to rękoma.
  2. Roztopioną białą czekoladę wymieszać razem z serkiem mascarpone. Dodać do babki. Wymieszać, aż składniki się połączą. Uformować dużą kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 15 minut.
  3. Wyciągnąć i uformować mniejsze kulki, najlepiej za pomocą łyżki lub łyżki do lodów. Nie mogą być zbyt duże. Ułożyć na papierze do pieczenia (ja ułożyłam na tacy) i włożyć z powrotem do zamrażalnika na 15 minut.
  4. Roztopić mleczną czekoladę z odrobiną oleju w kąpieli wodnej . Zanurzyć w niej końcówkę patyczka do cake pops lub małej słomki i wbić do połowy kulki. Schować z powrotem do zamrażalnika na 15 minut.
  5. Całe kulki zatopić w mlecznej czekoladzie (jeśli trochę zastygła, ponownie ją roztopić). Poczekać, aż nadmiar ocieknie i posypać kolorową posypką. Ułożyć na folii aluminiowej lub jeśli macie możliwość, wbić w coś, by lizaki stały pionowo. Chłodzić i przechowywać najlepiej w lodówce.

You Might Also Like