na słodko

Chałkowe babeczki z porzeczkami

Co zrobić, gdy zostanie Wam czerstwa chałka? Chałkowe babeczki z porzeczkami! Bardzo oryginalny smak i ciekawa konsystencja. Są dość syte i zapychające. Do masy babeczek nie użyłam  ani grama cukru! Jednak nie da się ukryć – są słodkie ze względu chociażby na czekoladę. Ale cały balans smaku tworzą porzeczki. Spróbujcie koniecznie, takiego deseru jeszcze nie jedliście. 🙂
Inspirację znalazłam w najnowszym, lipcowym wydaniu periodyku Kuchnia.

Potrzebujecie:

  • 290 g czerstwej chałki
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 100 g gęstej śmietany 22%
  • 40 g cukru
  • 300 g porzeczek czerwonych

Wykonanie:

  1. Mleko ze śmietaną podgrzać w garnku.
  2. Chałkę porwać lub pokroić na mniejsze części. Posypać cynamonem. Zalać mlekiem ze śmietaną. Wymieszać i odstawić na około 30 minut.
  3. Po tym czasie do chałki wbić jajka i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Porządnie wymieszać. Przełożyć do foremek.
  4. Porzeczki oczyścić i oddzielić od łodyżek.
  5. Na suchą patelnię wysypać cukier. Dodać porzeczki i karmelizować przez chwilę.
  6. Posypać babeczki porzeczkami.
  7. Piec w 180oC przez około 30 minut.

1 Comment

  1. superowy blog dziekuje

Leave a Reply

Theme by Anders Norén