Chili con carne to amerykański fast food. Wy też takie „szybkie jedzenie” możecie przygotować w swoim, polskim domu. 🙂 Przygotowanie zajmuje niecałą godzinę, z czego przez połowę czasu, danie robi się samo. Brzmi extra, prawda? Na dodatek możecie zamknąć w słoiku i taki obiad zjeść za parę dni. Z czym to jeść? Z ryżem, ziemniakami, nachosami lub grzankami.

Potrzebujecie:

  • 650 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
    (możecie kupić także kukurydzę z fasolą, jedna firma ma taką opcję)
  • 2 puszki pomidorów (są też pomidory z czosnkiem, jak znajdziecie to kupcie, wtedy nie musicie dodawać go osobno)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra, chili pieprz cayenne, kumin
  • starty ser żółty (do podania)
  • oliwa z oliwek do smażenia)

Wykonanie:

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać w małej miseczce.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i przyprawić wymieszanymi przyprawami. Smażyć przez kilka minut, aż mięso się podsmaży. W międzyczasie (w momencie, kiedy mięso zmieni kolor) podlać 1/4 szklanki wody.
  3. Do mielonego dodać pomidory z puszki. Delikatnie wymieszać. Wrzucić posiekany ząbek czosnku oraz paprykę pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować na średnim ogniu przez około 25 minut. Pod koniec tego czasu dodać kukurydzę i fasolę. Doprawić jeszcze do smaku wg własnego gustu (choć polecam uważać z cayenne i kuminem)
  4. Podawać z żółtym serem.