Chocolate cookies chip to słynne amerykańskie ciasteczka pełne czekolady. Robisz je ekspresowo, uzyskując 100% smaku i satysfakcji. Ciasteczka z wierzchu są  kruche, zaś w środku ciągnące. Kultowe chocolate cookies chip możesz zrobić w swojej kuchni.

Potrzebujecie: 

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 80 g cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 120 g „kropelek” czekoladowych

Wykonanie:

  1. Ciepłe masło przełożyć do miski. Dodać dwa rodzaje cukru (brązowy i biały). Miksować przez parę minut.
  2. Dodać jajko i miksować przez kolejne kilka minut.
  3. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i cukier wanilinowy, a następnie dodać do ubitego masła z jajkiem. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą, a konsystencja będzie jednolita. Dodać” kropelki” czekoladowe i wymieszać już za pomocą łyżki.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką uformować kulki i ułożyć na blasze. Zostawić większe odstępy między ciastkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez około 15 minut. Pilnujcie tego czasu, żeby ciastka Wam się za bardzo nie przypaliły.
  5. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i zostawić na blasze, by ostygły.  Dopiero wtedy przełożyć na talerz.