Boże Narodzenie Kuchnia na słodko

Ciasteczka imbirowe

Kruche i bardzo świąteczne ciasteczka z dodatkiem imbiru. Lekko szczypią w język, a smak imbiru jest wyczuwalny. Bardzo fajna propozycja na świąteczny strój, ale także jako mało podarunek, który na pewno ucieszy drugą osobę. Przygotowałam w trzech wariacjach – z lukrem, lukrem i M&M’s oraz z czekoladą.

Potrzebujecie:

  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • do dekoracji: lukier/M&M’s

Wykonanie:

  1. Miękką margarynę pokroić na kosteczki.
  2. Suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz mielony imbir) wymieszać.
  3. Do suchych składników dodać margarynę, jajko oraz śmietanę.
  4. Zagnieść do uzyskania elastycznej (plastycznej) konsystencji.
  5. Ciasto wałkować na grubość około pół centymetra. Wykrywać kształt
    (u mnie – kółka za pomocą szklanki).
  6. Piec w 180oC przez około 12 minut na blasze wyłożonej papierem
    do pieczenia. Odstawić do studzenia.
  7. Udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.

You Might Also Like