Bardzo proste, ale jakie dobre – ciasteczka z budyniem i jabłkiem. Uwielbiam takie przysmaki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, szczególnie, gdy doskwiera mi ogromna ochota na małe co nieco. Zagotowałam budyń, podprażyłam jabłka i zawinęłam w ciasto francuskie. Chwila w piekarniku i gotowe!
Potrzebujecie:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 300 ml mleka
- 3-4 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
Wykonanie:
- Przygotować budyń. Do garnka wlać 300 ml wody, z czego odlać pół kubka. W tej małej porcji rozpuścić budyń. Gdy mleko zagotuje się w garnku, dodać wymieszany budyń. Energicznie mieszać i trzymać na ogniu, aż się zagotuje i zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
- Przygotować jabłka. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować, aż jabłka zmiękną.
- Ciasto francuskie pokroić na kwadraty lub prostokąty. Po jednej stronie ciasta nałożyć łyżeczkę budyniu oraz jabłka. Brzegi ciasta nasmarować rozbełtanym żółtkiem i złożyć na pół lub po przekątnej. Ścisnąć widelcem. Wierzch ciasteczek również nasmarować jajkiem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do 180oC przez około 15 minut.