Kuchnia na słodko

Ciasto bez pieczenia z jogurtami i galaretką

Jedno z najprostszych ciast. Bez pieczenia, a składniki, jakie są potrzebne zazwyczaj macie w swoim. Może kombinować ze smakami, choć ja Wam polecam wersję „owoce leśne” – warstwy jagody, truskawek i malin. No, może prawie leśne 😀 😀 😀 Galaretka bardzo szybko zastyga, więc w ciągu kilku godzin macie gotowe ciasto (które przez większość czasu jest po prostu w lodówce).

Potrzebujecie:

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 100 g  roztopionego masła
  • 150 g jogurtu jagodowego
  • 150 g jogurtu truskawkowego
  • 2 opakowania galaretki jagodowej
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • około 150-200 g świeżych malin

Wykonanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Schować do lodówki.
  2. Każdy smak galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Gdy galaretka przestygnie, wymieszać ją z jogurtem, najlepiej za pomocą miksera. Masa musi być jednolita, lekko rzadka, lejąca się. Czynność powtórzyć z drugim smakiem.
  3. Na ciasteczkowy spód przelać najpierw masę jagodową i schować do lodówki, by lekko stężała. Następnie przelać drugą, truskawkową masę i z powrotem schować do lodówki.
  4. Po około godzinie przygotować galaretkę malinową. Dwa opakowania rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.
  5. Na schłodzonym cieście ułożyć maliny, a następnie zalać galaretką malinową. Chłodzić w lodówce.

You Might Also Like