Kuchnia na słodko

Ciasto jak Kinder Country

Zauważyłam, że lubicie ciasta inspirowane znanymi słodkościami. Jakiś czas temu przygotowałam sernik Ferrero Rocher, tym razem na tapet wzięłam znany batonik Kinder Country. Nie trzeba nic piec, wystarczy wymieszać kilka składników mikser i wylać na wyłożone herbatniki. Przygotowanie tego ciasta zajęło mi może maksymalnie 30 minut. Ta biała masa z pszenicą jest po prostu petardą! Mogłabym ją jeść samą bez niczego. Jednak najlepszą recenzją jest fakt, że ciasto szybko znika – mąż, który nie przepada za słodyczami pochłania w ekspresowym tempie!

Przepis na małą, kwadratową blachę

Potrzebujecie:

  • 300 g herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 fixy do śmietanki
  • 3 szklanki  chrupiącej pszenicy

Wykonanie:

  1. W kąpiel wodnej rozpuścić dwie tabliczki białej czekolady. Odstawić do ostudzenia.
  2. W misy miksera przelać 200 ml śmietanki oraz jeden fix. Ubić. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać serka mascarpone. Na końcu – również stopniowo – wlewać ostudzą, białą czekoladę.
  3. Do śmietanowej masy wsypać 2,5 szklanki pszenicy. Wymieszać łyżką.
  4. Na dnie blachy ułożyć herbatniki. Na nie przełożyć przygotowaną masę. Równomiernie rozprowadzić. Następnie przykryć kolejną porcją herbatników. Można przełożyć do lodówki.
  5. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki mlecznej czekolady. Odstawić do ostudzenia.
  6. D misy miksera przelać kolejne 200 ml śmietanki 30% oraz dodać drugi fix. Ubić.
  7. Do bitej śmietany wlewać powoli i stopniowo rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Miksować do połączenia się składników. Najlepiej nie za długo.
  8. Gotową, czekoladową masę przełożyć na wierzchnią warstwę herbatników. Wyrównać. Posypać pozostałą pszenicą.
  9. Chłodzić w lodówce.

You Might Also Like