Kuchnia na słodko

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to klasyka gatunku, o której niestety zbyt często nie pamiętam. A szkoda, bo jest rewelacyjne i zdrowe. To świetny patent, by przemycić warzywa. Ciasto jest dość czekoladowe, mimo że kakao jest bardzo mało, wilgotne, no i… marchewkowe, choć nie dominuje ten smak. Myślę, że przydanie do gustu wielu osobom. Możecie również dodać trochę cynamonu lub przyprawy pumpkin spice – podbije to dodatkowo wszystkie składniki tego wypieku.

Potrzebujecie:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 szkl. startej marchwi
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • lukier
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać mąkę oraz olej. Na końcu dodać startą marchewkę i pozostałe składniki.
  3. Piec w rozgrzanym piekarniku  do 180oC przez około godzinę.
  4. Gdy ciasto ostygnie polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

You Might Also Like