na słodko

Ciasto z porzeczkami i bezą

W tym roku bardzo do gustu przypadły mi wypieki z kwaśnymi owocami. A że porzeczek mam pod dostatkiem to musiałam je wykorzystać w odpowiedni sposób. Kilka prostych składników i…tadam! Ciasto z porzeczkami i bezą gotowe. Petarda 🙂

Przepis na małą blachę.

Potrzebujecie:

  • 5  jajek
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g porzeczek czerwonych

na bezę:

  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 (niepełna) łyżka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Jajka zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać cukier, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
  2. Do jajek stopniowo dodawać mąkę, olej, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masa będzie dość gęsta.
  3. Ciasto równomiernie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 18- 20 minut.
  4. Przygotować bezę. Białka (z szczyptą soli) ubić mikserem.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
  5. Ciasto odłożyć na chwilę, by trochę przestygło. Ułożyć porzeczki (bez gałązek), a na nich – bezę.
  6. Ponownie piec w 170oC przez około 20 minut.  Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60oC i suszyć bezę przez około 10-15 minut (później zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami).
  7. Ciasto przechowywać pod przykryciem.

 

You Might Also Like