Kuchnia na słodko

Ciasto Tygrysek

Ciasto Tygrysek to smak mojego dzieciństwa. Jadłam je w czasach, gdy oranżada w brązowej butelce „na miejscu” kosztowała 50 groszy. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ do tego ciasta będziecie potrzebować właśnie takiego napoju gazowanego. W smaku przypomina babkę, jest fajnie wilgotna, no i efekt wow w postaci brązowo-białych pasów.

Potrzebujecie: 

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropelek olejku migdałowego

Wykonanie:

  1. Ubić białka. Stopniowo dodawać cukier, a na końcu po jednym żółtku.
  2. Do jajecznej masy dodawać po jednej łyżce oleju, ciągle ubijając masę. Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać 3/4 szklanki oranżady i wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  4. Do jednej wsypać kakao i wlać resztę oranżady. Wymieszać.
  5. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto przelewać na tortownicę po jednej łyżce na zmianę każdy kolor. Masa danego koloru będzie się przesuwać w momencie przelania kolejnego.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 50 minut. Po 40 minutach można sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe. Piec do tzw. suchego patyczka.

You Might Also Like