na słodko

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem to szybka przekąska, gdy dopadnie Was ochota na coś słodkiego. Wystarczą ulubione owoce oraz kruszonka. Ja rabarbar zasypałam tylko cukrem (nie dodawałam innych składników), przez co wyszedł lekko karmelizowany. Pychota! Spróbujcie koniecznie, bo warto 🙂

Potrzebujecie:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego do jednej kokilki

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 łyżeczek cukru pudru
  • 70 g margaryny

Wykonanie:

  1. Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić. W razie potrzeby dodać więcej margaryny (gdy będzie zbyt sypkie) lub więcej mąki (gdy będzie zbyt „mokre”).
  2. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze części. Przełożyć do kokilek i posłodzić jedną łyżeczką cukru brązowego. Zasypać kruszonką.
  3. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 30 minut.

Wiosenne słodkości 2016

You Might Also Like