Kuchnia na słodko na słono napoje

Czas na piknik: azjatyckie wrapy i lemoniada malinowa

Lato w pełno, więc można ten czas wykorzystać na wycieczki za miasto lub po prostu wybrać ustronne miejsce wśród zieleni, gdzie będzie można odpocząć i zjeść lekkie pyszności. Z okazji sezonu na pikniki i letnie wycieczki przygotowałam dla Was dwa przepisy, które spokojnie będziecie mogli zabrać ze sobą – azjatyckie wrapy z łososiem, a także malinową lemoniadę, która szczerze mówiąc skradła moje serce.

Azjatyckie wrapy

Potrzebujecie:

  • 2 placki tortilli
  • około 250 g łososia
  • 2 łyżeczki masła
  • sezam
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 rzodkwieki
  • 1 średniej wielkości ogórek świeży
  • garść mixu sałat
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cm imbiru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Przygotować łososia. Kawałek ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać sezamem oraz ułożyć masło. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180oC.
  2. Przygotować sos: Wymieszać ze sobą sos sojowy, miód oraz starty imbir.
  3. Po upieczeniu, łososia pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Na plackach tortilli ułożyć na środku sałatę, plasterki ogórka, rzodkiewki oraz łososia. Polać przygotowanym sosem. Zawinąć.

Inspiracja: Ania Starmach.

Lemoniada malinowa

Potrzebujecie:

  • 300 g malin
  • 3-4 łyżki cukru
  • około 1 i 1/2 l wody mineralnej
  • garść świeżej mięty

Wykonanie: 

  1. Umyte maliny przełożyć do dużego słoika lub dzbanka. Zasypać cukrem (słodycz lemoniady można samemu regulować i dać więcej lub mniej cukru).
  2. Za pomocą widelca rozgnieść maliny.
  3. Owoce zalać wodą i wymieszać. Najlepiej lemoniadę robić w słoiku, którym łatwo będzie wstrząsnąć.
  4. Na końcu dodać świeżą miętę i napój schłodzić w lodówce.

You Might Also Like