Kuchnia na słodko

Czekoladki z masłem orzechowym

Petarda! Uwielbiam takie proste i banalne przepisy, które tak naprawdę robi się je w pięć minut (pomijając oczywiście czas chłodzenia, ale tu nie jest potrzebna żadna nasza ingerencja). Smakują rewelacyjnie, przypominają nieco amerykańskie czekoladki Reese’s. Po co więc wydawać fortunę, by je kupić, jak można podobne zrobić samemu w domu?

Potrzebujecie:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki masła
  • masło orzechowe

Wykonanie:

  1. 3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z jedną łyżeczką masła.
  2. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do małych foremek, przeznaczonych do czekoladek. Nakładać za pomocą łyżeczki, ładnie rozsmarować brzegi, by środek był pusty. Polecam też użyć do tego pędzla, będzie wygodniej rozsmarować.
  3. Foremki z czekoladą włożyć do zamrażalnika. Zostawić na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
  4. Wybrać kremowe masło orzechowe. Nakładać je do foremek z czekoladą. Musi być praktycznie cała wypełniona masłem orzechowym.
  5. Resztę tabliczki czekolady rozpuścić z jedną łyżeczką masła w kąpieli wodnej.
  6. Czekoladą zalać górę czekoladek. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
  7. Czekoladki lepiej przechowywać w zamrażalniku. Przed podaniem usunąć papierek.

You Might Also Like