na słodko

Czekoladowe ciasto z owocami

To najbardziej czekoladowe i najlepsze ciasto, które w moim rankingu przebija nawet brownie. Czaicie, przebija brownie! To jest prawdziwy sztos, smak uzależnia. Bardzo wilgotne ciasto, po rozkrojeniu widać jego piękną, czekoladową strukturę. Do tego śmietana i owoce. Bomba kaloryczna, ale jaka smaczna. Raz na jakiś można sobie pozwolić na taką chwilę przyjemności.

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

Potrzebujecie:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • borówki i maliny (do dekoracji)

Wykonanie:

  1. Na małym ogniu w rondelku rozpuścić kostki czekolady i masło. Gdy składniki się połączą, ściągnąć z ognia i dodać mleko. Mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
  2. W misce ubić jajka z cukrem.
  3. W osobnym, większym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać masę jajeczną i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksować tylko przez chwilę na małych obrotach, do czasu aż połączą się wszystkie składniki.
  4. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie zamknąć obręcz tortownicy. Piec w 175oC przez około 35 – 40 minut.
  5. Po upieczeniu zostawić w blaszce na jeszcze około 30 minut.
  6. W tym czasie ubić śmietankę, a następnie dodać mascarpone. Miksować jeszcze przez kilka chwil, gdy masa będzie dość gęsta. Schłodzić w lodówce. Wyłożyć na ciasto i udekorować owocami.

 

 

You Might Also Like