Kuchnia na słodko

Domowe fit raffaello

Kto, by pomyślał, że kiedyś będę się jarać fit słodyczami. 😀 Miałam ochotę na domowe raffaello, tym bardziej, że w domu leżał zapas kaszy jaglanej. Tak, raffaello na kaszy jaglanej. Powiem Wam, że to prawdziwa petarda, nawet mojemu M. smakuje, który nie przepada za kaszami. Także jest progres! Pralinki mają bardzo fajną konsystencję, rozpływają się po prostu w ustach!

Potrzebujecie:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego (gęstej śmietanki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

  1. Przygotować kaszę. Przesypać ją na sitko i opłukać najpierw zimną, a następnie ciepłą wodą.
  2. Do garnka wlać 2 szklanki wody i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę. Dodać łyżkę oleju i sól. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Nie mieszać.
  3. Pod koniec gotowania wymieszać i odstawić, by delikatnie przestygła.
  4. Do misy miksera wrzucić ostudzoną, ale ciepłą kaszę jaglaną. Dodać dwie szklanki wiórków kokosowych, mleczko kokosowe oraz cukier puder. Zmiksować na gładką masę. Musi być dość gęsta, ale lepiąca. Jeśli uznacie, że masa jest mało słodka, dodajcie więcej cukru pudru.
  5. Masę przełożyć do miski, delikatnie wyrobić i schować do lodówki na pół godziny.
  6. Z gotowej masy uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przełożyć na talerz i schłodzić w lodówce.

 

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like