Kuchnia na słodko

Domowe pączki

Przyznam się, ze to był mój debiut, mimo że od kilku lat nosiłam się z zamiarem, by je usmażyć. Skorzystałam ze starego przepisu, który zapisany był na zżółkniętych kartkach. Pączki wyszły bardzo smaczne, smakują jak typowe domowe. Miałam problem z uzyskaniem złotego pierścienia (wspominałam na instastories), ale na niektórych się udało. Wypełniłam je nadzieniem porzeczkowym, ale możecie dać każdą inną konfiturę. Pracy trochę jest, jak to przy drożdżach, choć jeszcze więcej sprzątania. 😀

Potrzebujecie:

  • 800 g mąki (choć w fazie wyrabiania i wałkowania zużyjecie jej więcej)
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży świezych
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)
  • ulubione powidła

Wykonanie:

  1. Z 200 g mąki, drożdży i ciepłego mleka przygotować rozczyn – wymieszać te składniki ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Gdy podrośnie, dodać jajka, cukier, resztę mąki oraz roztopione masło. Całość porządnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Sprawdzić konsystencję. Gdy okaże się zbyt rzadka, dodać jeszcze mąkę i wyrobić. Ciasto nie powinno lepić się do rąk i powinno się ładnie rozwałkowywać.
  4. Przygotowane ciasto podzielić na trzy wygodne części. Każdą część rozwałkować na grubość około 3 cm. Wycinać kształt za pomocą szklanki. Odstawić jeszcze na chwilę do podrośnięcia.
  5. Olej przelać do garnka. Najlepszy będzie smalec (około 500 g), ale jeśli nie macie to może być olej – jego poziom musi być ponad połowę garnka. Poczekać aż się rozgrzeje. Jak to sprawdzić? Wrzucić kawałek ciasta. Prawidłowo, powinien na chwilę opaść na dno, a po chwili wyjść na powierzchnię.
  6. Smażyć pączki na złoty kolor z dwóch stron.
  7. Jeszcze ciepłe pączki nadziać ulubionymi powidłami (u mnie nadzienie porzeczkowe). Posypać cukrem pudrem.

Podoba Ci się wpis? Udostępnij go i zostaw komentarz!

You Might Also Like