Kuchnia przetwory

Domowe pieczarki marynowane

Wybór przekąsek na imprezę jest ogromny. Zarówno gotowce, dostępne w sklepie, np. chipsy i paluszki, lub te przygotowane w domu – parówki w cieście francuskimtacos lub różnego rodzaje tarty i tartaletki. Ale można także iść na łatwiznę i otworzyć po prostu słoik z wcześniej przygotowanymi przetworami, np. takimi domowymi pieczarkami marynowanymi z dodatkiem przypraw i marchewki. Do wódeczki jak znalazł! Ale nie tylko. Są też świetnym dodatkiem do niektórych potraw, np. śledzi, ale o tym w osobnym poście. 🙂

Potrzebujecie:

  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta cukru
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyć. Wrzucić na około 5 minut do wrzątku. Odcedzić i odstawić.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki.
  3. Do dużego, litrowego słoika wrzucić ziele angielskie, pieprz czarny, gorczycę,liść laurowy, marchewkę i cebulę. Na koniec ciasno poupychać pieczarki.
  4. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlać do słoika z pieczarkami. Uwaga. Jeśli macie mniejsze słoiki, dajcie więcej przypraw i wtedy, np. zamiast 2 ziarenek ziela angielskiego – dajcie 4, po 2 na jeden słoik.
  5. Pasteryzować w garnku 20 minut (od czasu zagotowania wody).

You Might Also Like