Boże Narodzenie Kuchnia

Domowe pierogi z kapustą i grzybami

Czy pisałam Wam kiedyś, że kocham pierogi? Wspominałam pewnie o pizzy, ale jej się w święta nie je 😀 Zresztą pierogi i to z kapustą i grzybami uwielbiam nawet poza grudniem, ale jest jeden warunek – muszą być domowe. Kupne ciężko przechodzą mi przez gardło, może dlatego, że od dziecka znam smak ich domowej wersji. Co ciekawe, zawsze smakują tak samo. Co rok! To jest niesamowite. Co tu dużo mówić, poznajcie najlepszy przepis na pierogi z kapustą i grzybami!

Potrzebujecie:

na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka przegotowanej wody (ciepła, ale nie gorąca)
  • 2 łyżki oleju

na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • około 70 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

  1. Grzyby namoczyć w wodzie, aż zmiękną.
  2. Kapustę odcedzić od nadmiaru wody. Przekręcić przez maszynkę razem z grzybami.
  3. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać do kapusty z grzybami.
  4. Całość lekko podsmażyć i przyprawić.
  5. Przygotować ciasto na pierogi: Mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić na środku „dziurkę”. Wlać do niej roztrzepane jajko. Przyprawić solą. Dodać olej i wodę. Wyrobić na gładką i elastyczną masę.
  6. Ciasto rozwałkować i wykroić kółka. Nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  7. Gotować przez minutę od czasu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię garnka. Podawać ze skwarkami.
Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like