Kuchnia na słono

Domowy chleb pszenno-razowy

Tradycja pieczenia własnego chleba wzięła się od taty, a właściwie mamy, kiedy to opowiadała, że jej znajoma piecze chleb i przyniesie nam zakwas. Temat bardzo szybko podchwycił tata, który postanowił spróbować swoich sił jak piekarz. Początki nie były proste, a pierwsze, domowe chleby niezbyt smaczne. Dopiero przy siódmej próbie wszyscy stwierdziliśmy, że ta wersja jest najlepsza. I tak już zostało. Teraz ja próbuję swoich sił, bazując na przepisie taty (wciąż czuwa nade mną i podpowiada co i jak robić). A skoro ten chleb jest taki dobry, muszę się podzielić z Wami tym przepisem. Warto poświęcić czas dla tego cudownego zapachu i chrupiącej skórki.

Potrzebujecie:

zakwas:

  • 100 ml letniej wody
  • około 100 g mąki żytniej (można dać trochę więcej, do 150 g maksymalnie)

chleb:

  • około 1/2 l letniej wody
  • 1/2 kg mąki wrocławskiej + około 300-500 g do wyrobienia ciasta
  • 1/2 szkl. mąki pszenno-razowej
  • po 125 g otrębów pszennych, płatków owsianych i słonecznika
  • 1 płaska łyżka soli
  • łyżeczka świeżych drożdży

Wykonanie:

  1. Zakwas: Do mąki dolać wodę. Musi się zakwas odrywać od miski. Odstawić. Zakwas najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.
  2. Po kilku dniach rozpuścić zakwas w wodzie. Dodać sól, ważne, żeby było słone. Dodać płaską łyżeczkę drożdży świeżych.
  3. Dodać dwie mąki. Wymieszać, najlepiej za pomocą robota kuchennego lub miksera. Masa musi się kleić. Wsypać dodatki: płatki owsiane, otręby pszenne oraz słonecznik.
  4. Ciasto przełożyć na blat i wyrobić je z dodatkiem mąki wrocławskiej (tu trzeba wziąć pod uwagę fakt, że ciasto będzie „pochłaniać” dużo mąki, więc trzeba mieć dodatkowe opakowanie).
  5. Ciasto przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb. Odstawić, by wygarałowo.
  6. Gdy ciasto podrośnie do rantu blachy, włączyć piekarnik na 220oC.
  7. Wierzch chleba posmarować wodą i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 220oC przez około 1 godz.
  8. Po około 15-20 minutach pieczenia, obrócić formę, by się lepiej dopiekło z każdej strony.
  9. Około 40-50 minut pieczenia sprawdzić, czy chleb już się upiekł. Można wyciągnąć chleb z blachy i włożyć już bez niej z powrotem do piekarnika, by lepiej dopiekł się spód.
  10. Gotowy chleb wyciągnąć i odstawić do ostudzenia. Następnie wysmarować wodą. Dzięki temu, chleb szybko nie wyschnie.
  11. Najlepiej przechowywać w ręczniku kuchennym.

You Might Also Like