przetwory

Domowy ketchup

Nie da się ukryć – aby przygotować domowy ketchup, trzeba cały dzień spędzić w kuchni. Może nie jest to bardzo pracochłonne, ale swoje przy garze i mikserze trzeba wystać 🙂 Jednak smak ketchupu zrekompensuje wszystko! Jest pyszny, bardzo pomidorowy, z mocnym akcentem przypraw. Pokochacie go tak samo jak ja! 🙂

Potrzebujecie:

  • 2 kg pomidorów
  • 8 jabłek
  • 1/2 kg cebuli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 sztuk liścia laurowego
  • 8 płaskich łyżek słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki octu 10%

Wykonanie:

  1. Pomidory, jabłka i cebulę zmiksować. Następnie przelać do garnka.
  2. Dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i słodką paprykę).
  3. Wymieszać i gotować przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać sól, ocet i cukier. Ponownie wszystko zmiksować.
  5. Gotować przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
  6. Gorący ketchup przelać do słoiczków.

12043444_2484692314919338_1930923501_o
Róbmy przetwory!

You Might Also Like