Kuchnia na słodko

Drożdżowe chruściki

Drożdżowe chrusty do alternatywa do klasycznych faworków, ale także do pączków. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Aby takie było musicie pamiętać, by nie dodawać za dużo mąki – ciasto drożdżowe nie powinno lepić się do rąk, ale jednocześnie być lekkie.

Potrzebujecie:

  • 800 g mąki (choć w fazie wyrabiania i wałkowania zużyjecie jej więcej)
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży świezych
  • olej (do smażenia)

Wykonanie:

  1. Z 200 g mąki, drożdży i ciepłego mleka przygotować rozczyn – wymieszać te składniki ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Gdy podrośnie, dodać jajka, cukier, resztę mąki oraz roztopione masło. Całość porządnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Sprawdzić konsystencję. Ciasto nie powinno lepić się do rąk i powinno się ładnie rozwałkowywać. Ale nie może być zbyt gęste.
  4. Przygotowane ciasto podzielić na trzy wygodne części. Każdą część rozwałkować na grubość około 3 cm. Najlepiej żeby miało kształt dużego kwadratu. Następnie pociąć na paski o wymiarach około 10x5cm, oczywiście nie róbcie tego z linijką, tylko mniej więcej 🙂 a wielkość chruścików i tak zależy od Was. Środek każdego paska naciąć i jedną stronę ciasta przełożyć przez rozcięty środek (tak jak klasyczne faworki).
  5. Odstawić jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  6. Olej przelać do garnka. Najlepszy będzie smalec (około 500 g), ale jeśli nie macie to może być olej – jego poziom musi być ponad połowę garnka. Poczekać aż się rozgrzeje. Jak to sprawdzić? Wrzucić kawałek ciasta. Prawidłowo, powinien na chwilę opaść na dno, a po chwili wyjść na powierzchnię.
  7. Smażyć chruściki na złoty kolor z dwóch stron.
  8. Nieco ostudzone faworki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

You Might Also Like