Kuchnia na słodko

Drożdżowe oponki

Puszyste, delikatne oponki drożdżowe to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Pamiętajcie, żeby ciasto nie było zbyt gęste, dodawajcie jedynie potrzebną ilość mąki. Dzięki temu oponki ładnie się usmażą, będą leciutkie i puszyste w środku.

Potrzebujecie:

  • 800 g mąki (choć w fazie wyrabiania i wałkowania zużyjecie jej więcej)
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży świezych
  • olej (do smażenia)
  • lukier
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

  1. Z 200 g mąki, drożdży i ciepłego mleka przygotować rozczyn – wymieszać te składniki ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Gdy podrośnie, dodać jajka, cukier, resztę mąki oraz roztopione masło. Całość porządnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Sprawdzić konsystencję. Ciasto nie powinno lepić się do rąk i powinno się ładnie rozwałkowywać. Ale nie może być zbyt gęste.
  4. Przygotowane ciasto podzielić na trzy wygodne części. Każdą część rozwałkować na grubość około 3 cm. Wycinać kształt za pomocą szklanki, a małą dziurkę za pomocą kieliszka do wódki. Odstawić jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  5. Olej przelać do garnka. Najlepszy będzie smalec (około 500 g), ale jeśli nie macie to może być olej – jego poziom musi być ponad połowę garnka. Poczekać aż się rozgrzeje. Jak to sprawdzić? Wrzucić kawałek ciasta. Prawidłowo, powinien na chwilę opaść na dno, a po chwili wyjść na powierzchnię.
  6. Smażyć oponki na złoty kolor z dwóch stron.
  7. Jeszcze ciepłe pączki udekorować lukrem. Ja wymieszałam cukier puder z odrobiną soku z cytryny i ciepłą wodą. Robiłam na oko, by była dość gęsta konsystencja. Następnie posypałam wiórkami kokosowymi.

You Might Also Like