Kuchnia na słodko

Dyniowe babeczki z czekoladą

Jak jesień to dynia, a jak dynia to piękne i smaczne wypieki. Tym razem czas na dyniowe babeczki z czekoladą. Robi się je szybko, a efekt końcowy – wizualny i smakowy jest zadowalający. MUST EAT każdej jesieni 😀

Potrzebujecie:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko oraz wlać mleko i olej. Zmiksować na gładką masę. Pod koniec dodać puree z dyni i ponownie wymieszać.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Gotową masę przelać do połowy papilotek, następnie wlać łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i ponownie zalać masą, łącznie do 3/4 wysokości.
  4. Piec w 180oC przez około 20-25 minut, do „suchego patyczka”.

You Might Also Like