przetwory

Dżem dyniowo-gruszkowy

Dżem dyniowo-gruszkowy jest najszybszym przetworem, jaki kiedykolwiek robiłam. W ciągu pół godziny był gotowy przysmak. Dynia nadała piękną konsystencję, zaś gruszki mocny, słodki smak. Pyszności! Idealne na kanapki lub do naleśników.

Potrzebujecie:

  • 2 kg dyni
  • 4-5 dojrzałych gruszek
  • 1 szklanka cukru (około 250 ml)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

  1. Dynię i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zacząć gotować.
  2. Dolać wyciśnięty sok i wsypać cukier. Wymieszać. Gotować przez około 10 minut (do czasu, gdy zmięknie dynia).
  3. Całość zmiksować i przelać do słoiczków. Pasteryzować.

Jesienne słodkości!

You Might Also Like