na s艂odko

Ekspresowa szarlotka

Ekspresowa szarlotka – kto takiej nie lubi? 馃檪 Wystarczy wymiesza膰 sk艂adniki, zagnie艣膰 ciasto, przygotowa膰 jab艂kowe nadzienie i szarlotka gotowa! Uwielbiam ten przepis, szczeg贸lnie na kruchy sp贸d, kt贸ry 艣wietnie smakuje, czego zas艂ug膮 jest smalec. Polecam Wam, bo ten przepis jest godny uwagi.

Przepis na ma艂膮 blach臋

Potrzebujecie:

  • 350 g m膮ki
  • 50 g cukru + 3 艂y偶ki cukru
  • 150 g mas艂a
  • 2 艂y偶ki smalcu
  • 1 jajko
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 4-5 du偶ych jab艂ek
  • 1 艂y偶eczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Jajko ubi膰 z cukrem (50 g) i cukrem wanilinowym.
  2. Mas艂o i smalec posieka膰 z m膮k膮. Doda膰 pian臋 z jajka. Ciasto zagnie艣膰.
  3. Z 2/3 ilo艣ci ciasta rozwa艂kowa膰 sp贸d na oko艂o 1,5 cm grubo艣ci. Prze艂o偶y膰 na blach臋 i piec w rozgrzanym piekarniku do 180oC przez oko艂o 15 minut (na jasnoz艂oty kolor).
  4. Jab艂ka obra膰 i pokroi膰 na ma艂e kostki. Usma偶y膰 z trzema 艂y偶kami cukru. Jab艂ka konsystencj膮 maj膮 przypomina膰 mus. Pod koniec doda膰 cynamon i zamiesza膰.
  5. Przygotowane jab艂ka prze艂o偶y膰 na kruchy, podpieczony sp贸d. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kowa膰 i podzieli膰 na mniejsze kawa艂ki. U艂o偶y膰 na jab艂kach. Posypa膰 cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez oko艂o 20 minut.

You Might Also Like