Focaccia to włoski przysmak, który serwowany jest przed daniem głównym lub jest dodatkiem do wielu potraw. Jest proste i przyjmuje różne formy – możecie dodawać różne składniki – oliwki, sól, rozmaryn etc. Czy już wspomniałam, że uwielbiam kuchnię włoską? Jeśli nie to mówię – uwielbiam kuchnię włoską za takie smakołyki jak focaccia z oliwkami.

Potrzebujecie:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
  • oliwki (ilość oliwek wg uznania)

Wykonanie:

  1. Drożdże przełożyć do małej miski, wsypać cukier i zalać 1/2 szklanki ciepłej wody.
  2. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dolać olej i resztę wody. Ciasto ugniatać przez około 8 minut do czasu, aż nie będzie się przyklejać do rąk i blatu.
  4. Uformować kulę i przełożyć do czystej miski. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać, aż ciasto wyrośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podrzucić kilka razy w celu uwolnienia glutenu, a następnie podzielić na cztery części.
  6. Każdą część rozwałkować i ułożyć na blaszce.
  7. Oliwki pokroić na mniejsze części i ułożyć na cieście (można je delikatnie wcisnąć w ciasto).
  8. Piec w 200oC przez około 15 minut.
  9. Podawać z oliwą.