przetwory

Grzyby marynowane

Nie jestem fanką spacerowania po lesie i zbierania grzybów, ale lubię przygotowywać z nich dania i przede wszystkim je jeść! 🙂 Najczęściej grzyby suszę, robię z nimi makaron, ale dziś mam dla Was przepis na grzyby marynowane. Idealnie się sprawdzają jako dodatek do (niedzielnego) obiadu. Ja lubię! 🙂

Potrzebujecie: 

  • grzyby (ilość zależna od zbiorów)
  • 1 szklanka octu
  • 7 szklanki wody
  • 5 łyżeczek soli
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 małe cebulki

Wykonanie:

  1. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się do słoików.
  2. Gotować grzyby przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Odcedzić.
  3. Przygotować zalewę octową w proporcji 1:7. Do garnka wlać wodę, ocet i sól. Dorzucić cebulkę, ziele angielskie, liście laurowe. Trzymać na ogniu do zagotowania. Wymieszać.
  4. Grzybki włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą octową.
  5. Pasteryzacja: słoiki gotować 15-20 minut od czasu zagotowania.

Grzyby i warzywa jesienne. 2015
Na grzyby 2015

You Might Also Like