na słodko

Jabłecznik na kruchym cieście

Uwielbiam, kocham, jestem uzależniona od jabłeczników. Śmiało mogę powiedzieć, że ze wszystkich ciast, jabłecznik lubię najbardziej. Ten przepis jest sprostał moim oczekiwaniom, ta wersja tego wypieku jest najsmaczniejsza. Wilgotne, kruche, z dodatkiem gruszek, kardamonu i cynamonu. Pachnie jesienią!

Potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże gruszki
  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżki cukru (do owoców)
  • 1 (lekko czubata) łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  2. Dodać pokrojone na kawałki masło oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wszystkie składniki muszą się połączyć, a ciasto nie może się kleić do rąk i stołu.
  3. Uformować kulę, włożyć do folii i chłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut.
  4. Jabłka oraz gruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i wsypać trzy łyżki cukru. Zacząć delikatnie gotować owoce. Przyprawić kardamonem i cynamonem. Gotować, aż jabłka i gruszki zmiękną.
  5. Ciasto podzielić na dwie części, mniej więcej po równe części, choć ja na spód wzięłam większy kawałek. Rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na to ułożyć owoce i przykryć drugą częścią ciasta.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170oC przez około 50-55 minut.
  8. Odłożyć do ostudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Ciasto idealnie połączy się z owocami, będzie wilgotne i jednocześnie kruche.

You Might Also Like

  • Nigdy nie jadłam jabłecznika z gruszkami, a tera sobie wyobrażam, że ho ho ho moze być pyszny 🙂