Kuchnia na słodko

Jaglanka z karmelizowanymi jabłkami i migdałami

Dawno nie miałam dla Was żadnej śniadaniowej propozycji, ale może też dlatego, że w ostatnim nie czasie nie tworzyłam niczego specjalnego na weekendowe śniadania. Więc nie miałam czym Was zaskoczyć. Ale, ale! Nadrabiam zaległości. Dziś mam super przepis – jaglankę z karmelizowanymi jabłkami i migdałami z całym aromatem dodatków: wiórki kokosowe, miód i cynamon. Wszystko idealnie się komponuje i doda Wam energii na cały poranek.

Proporcje dla 2 osób:

Potrzebujecie:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml wody
  • 250 ml mleka
  • cynamon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jabłko
  • migdały
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  1. Do garnka wsypać kaszę i zalać wodą. Gotować przez 10 minut.
  2. Kiedy kasza jaglana wchłonie wodę, zalać mlekiem. Gotować przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania przyprawić cynamonem (ilość według uznania, ale polecam dać dużo :D), wsypać wiórki kokosowe i dodać miód. Wymieszać. Kiedy kasza „wypije” część mleka, wyłączyć palnik i odstawić przykryty garnek na bok.
  3. Na suchą patelnię wsypać cukier i polać sokiem z cytryny. Wymieszać. Podgrzewać cukier do czasu, aż się rozpuści (nie mieszać). Kiedy to nastąpi, lekko zwiększyć płomień i czekać, aż cukier będzie miał złoty kolor.
  4. Jabłko umyć, najlepiej obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na patelni z karmelem. Trzymać przez kilka chwil na jednej stronie, a następnie obrócić.
  5. Migdały przesypać na suchą patelnię i uprażyć je (lekko brązowy kolor).
  6. Jaglankę przełożyć do miseczek, ułożyć jabłka i posypać migdałami.

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like