Kuchnia na słono

Kaszotto z polędwiczką i szparagami

Iście wiosenne danie z bukietem warzyw i pysznego mięsa. Wytrawne, eleganckie, a przy tym proste. No i co najważniejsze – zdrowe! Kasza, szparagi, mięso to świetna dawka potrzebnych składników odżywczych. Powiem Wam, że odnoszę coraz to większe sukcesy kulinarne, ponieważ przekonuję mojego M. do kasz i warzyw. Więc teraz wspólnie nadrabiam z Nim wszystkie zaległości. Jeśli Wy też takie macie to nie traćcie już czasu i przygotujcie takie kaszotto.

Potrzebujecie:

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 5-6 szparagów zielonych
  • 1/2 małej cukinii
  • 200 ml białego wina półwytrawnego
  • około 1 i 1/2 l bulionu
  • 1 polędwiczkę wieprzową
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • sól i pieprz
  • parmezan

Wykonanie: 

  1. Szparagi umyć i odkroić twarde końcówki. Włożyć do garnka z osoloną wodą w pozycji pionowej. Gotować przez około 5 minut. Następnie pokroić na mniejsze części i odstawić.
  2. Cukinię umyć i pokroić na talarki lub półksiężyce.
  3. Polędwiczkę pokroić na mniejsze kawałki (małe kotleciki) i delikatnie rozklepać. Przyprawić solą i pieprzem chwilę przed smażeniem.
  4. Mięso smażyć na patelni na złoty kolor. Nie potrzeba mu wiele. Bardzo szybko się smaży. Następnie odstawić.
  5. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem i delikatnie poddusić.
  6. Gdy cebula zmięknie, wrzucić kaszę. Wymieszać. Wlać wino i zamieszać. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać chochlę ciepłego bulionu. Zamieszać. Gdy kasza wchłonie płyn, wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać, aż zużyjecie cały bulion.
  7. Do kaszy dodać cukinię oraz szparagi. Wymieszać, posypać dużą ilością parmezanu. Ułożyć kawałki polędwiczki i przykryć. Gotować przez około 20 minut.
  8. Podawać z parmezanem.

 

You Might Also Like