Kuchnia na słono

Klasyczne cheeseburgery

Wychodzę z założenia, że klasyka zawsze się obroni. Porządny kawał wołowiny, do tego boczuś, ser, warzywa i duża ilość ketchupu. Kto się skusi? U mnie w domu było wielu chętnych, ale niestety dla wszystkich nie wystarczyło. No bo, kto nie lubi pysznych i soczystych cheeseburgerów…

Potrzebujecie:

  • ok. 700 g mielonej wołowiny
  • 4 bułki
  • plastry cienkiego boczku wędzonego
  • pomidor
  • sałata
  • 1 mała cebula czerwona (pokrojona w piórka)
  • ser cheddar
  • ketchup Kotlin łagodny
  • ząbek czosnku
  • dużo soli i pieprzu

Wykonanie:

  1. Wołowinę wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszać.
  2. Bułki podsmażyć na patelni grillowej. Muszą być chrupiące.
  3. Mięso podzielić na 4 części i uformować burgery. Smażyć na patelni grillowej. Pod koniec smażenia położyć plasterek sera i czekać, aż się roztopi.
  4. Na tej samej patelni smażyć plasterki bekonu na tzw. chipsa.
  5. Na bułce ułożyć sałatę, plasterki pomidora, cebulę, burgera z serem oraz bekon. Drugą połówkę bułki polać ketchupem i przykryć. Podawać od razu.



I LOVE KETCHUP

You Might Also Like