Kuchnia na słono

Klopsiki z parmezanem w pomidorach

Zainspirowała mnie gazetka z Biedronki, pełna aromatycznych, włoskich przysmaków. Od dawna miałam ochotę na dobre klopsiki, a inspiracja tylko podkręciła moją wyobraźnię i smak. Klopsiki są bardzo delikatne, otulone pysznym, pomidorowym sosem, który jest mocną bazą tego dania. Jedząc całość poznacie prawdziwą rozkosz. Zobaczycie, będziecie wracać do tego dania 🙂

Potrzebujecie:

  • 500 g mięso wołowo-wieprzowego
  • 4 łyżki parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba maczane w wodzie i odciśnięte
  • 2 puszki pomidorów
  • 1-2 czerwonej papryki
  • 1 średnią cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 (czubate) łyżeczki bułki tartej
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia)
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano

Wykonanie:

  1. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać jajko, kromki chleba, parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Całość wymieszać, aż konsystencja będzie jednolita.
  2. Z mięsa uformować małe klopsiki i położyć na desce.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulę przyprawić papryką słodką. Dodać pomidory z puszki i smażyć przez kilka chwil. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Przyprawić odpowiednio pieprzem i oregano.
  4. Na pomidorach ułożyć uformowane klopsiki. Gotować pod przykryciem. Po około 7 minutach, przewrócić na drugą stronę i dalej gotować przez kolejne 10 minut. Oczywiście pod przykryciem.
  5. Podawać z frytkami, ziemniakami, makaronem, pieczywem lub focaccią.

You Might Also Like