Kofty greckie to pyszne kotleciki z mięsa mielonego (np. z wołowego lub wołowo-wieprzowego), które następnie się grilluje. Do tego tzatziki, horiatiki oraz pieczone ziemniaczki i uczta gotowa! Jeśli nigdy nie byliście w Grecji lub właśnie chcecie przywołać dawno poznane smaki, przygotujcie sobie taki grecki obiad : )

Potrzebujecie:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kumin, kilka ziaren kolendry

Wykonanie:

  1. Mięso wołowe i wieprzowe wymieszać razem.
  2. Cebulę pokroić w drobna kostkę, a czosnek rozdrobnić. Wrzucić do miski z mięsem.
  3. Kolendrę rozdrobnić w moździerzu, wymieszać z resztą przypraw i dodać do mięsa. Całość wymieszać.
  4. Z mięsa uformować kotleciki i nabić je na patyki do szaszłyków. Jeśli jednak sprawi Wam to trudność przy grillowaniu -zrezygnujcie z patyczków.
  5. Smażyć na grillu lub suchej patelni grillowej. Dobrze obsmażyć przez kilka minut z każdej ze stron. Po usmażeniu odstawić na deskę, by mięso chwile „odpoczęło”.
  6. Podawać z tzatziki, horiatiki i pieczonymi ziemniaczkami.