Koktajle to banalna sprawa w kuchni. Wrzucasz do misy blendera ulubione składniki i mieszasz. Dziś mam dla Was prawdziwą bombę witaminową, czyli koktajl z banana i kiwi (znalazł się tam także szpinak). Dlaczego bomba? Ponieważ wszystkie te składniki posiadają wiele witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm: Banan da Wam kopa i energię na cały poranek (brzmi jak reklama ciasteczek, ale tak właśnie jest) i dostarczy organizmowi potasu. Kiwi posiada dużo witaminy C, której szczególnie potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. A szpinak zawiera m.in. żelazo i kwas foliowy, szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Ponadto, połączenie kiwi (i magicznej witaminy C) oraz szpinaku sprawi, że żelazo zawarte w zielonych liściach szybciej będzie się wchłaniać do organizmu. Nic tylko pić. Na zdrowie!
Potrzebujecie:
- 1 dojrzały banan
- 2 kiwi
- garść szpinaku
- ok. 120 ml mleka (tak naprawdę zależy to od Waszych upodobań co do gęstości koktajlu)
Wykonanie:
- Banana i kiwi pokroić na mniejsze kawałki.
- Do misy blendera wrzucić owoce oraz szpinak. Wlać mleko.
- Zmiksować.