przetwory

Korzenny dżem z cukinii

Brzmi i wygląda nieprawdopodobnie, ale to prawda! Nie da się ukryć – kolor dżemu nie zachęca do konsumpcji, jednak po jego spróbowaniu zrozumiecie ten fenomen. Jest mocno korzenny, przez co swym smakiem przywołuje nadchodzącą jesień oraz zimę.

Przepis na około 5 słoiczków.

Potrzebujecie:

  • 2,5 kg cukinii
  • 1/2 kg cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z 1 cytryny
  • 4 zmiażdżone goździki
  • 4 łyżki cynamonu
  • 2 cm startego imbiru
  • startą skórkę z jednej pomarańczy

Wykonanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić
    na 8 godzin.
  2. Cukinię gotować na małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec dodać resztę składników i gotować jeszcze przez pół godziny, co jakiś czas mieszając.
  3. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

You Might Also Like