Boże Narodzenie Kuchnia na słodko

Kostka piernikowa bez pieczenia

Miało być na święta Bożego Narodzenia, jednak organizacja mojego czasu zweryfikowała to i tę kostkę piernikową zrobiłam… dzień po świętach 😀 Jak dla mnie wyszła mało słodka, ale o dziwo wszystkim innym smakowało i stwierdzili, że nie może być słodsza. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, dodajcie około 2 łyżek cukru do masy, jeśli nie – postępujcie tak, jak w przepisie.

Potrzebujecie:

  • 200 g katarzynek bez czekolady
  • około 300 g herbatników
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 fix do śmietanki
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 mały słoiczek dżemu czarna porzeczka
  • kakao do posypania

Wykonanie:

  1. Na dnie małej, kwadratowej blachy ułożyć herbatniki. Wysmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego.
  2. Katarzynki rozkruszyć na drobny pył. Można to zrobić za pomocą blendera.
  3. Ubić 400 ml śmietanki. Kiedy się ubije, dodawać stopniowo po łyżce serka mascarpone. Następnie wsypać rozkruszone katarzynki. Wymieszać.
  4. Do piernikowej masy dodać cukier wanilinowy, kakao oraz cynamon. Wymieszać.
  5. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszą z nich przełożyć na herbatniki. Następnie ułożyć kolejną część herbatników. Ponownie wysmarować dżemem i ułożyć resztę kremu. Przykryć herbatnikami.
  6. Ubić 200 ml śmietanki wraz z fixem.
  7. Gotową śmietanę rozsmarować na górnej części ciasta. Posypać kakao. Chłodzić w lodówce.

You Might Also Like