Kuchnia na słodko

Kostka truskawkowa

Czas uczcić rozpoczynający się powoli sezon truskawkowy! Czekałam na ten moment cały rok. Zaopatrzyłam się w świeże (jeszcze niepolskie, ale w sumie całkiem smaczne) oraz mrożone truskawki i upiekłam kostkę truskawkową. Lekka, bardzo świeża propozycja na te słoneczne i ciepłe dni. Pamiętajcie, że wszystkie galaretki, musy i masy muszą być ostudzone, wręcz lekko ścięte.

Potrzebujecie:

Biszkopt:

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody (do białek)
  • 1 łyżka octu (dodać do żółtek)
  • szczypta soli

Mus truskawkowy:

  • 400 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 2 galaretki
  • pół cytryny

Masa i galaretka: 

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 300 g truskawek

Wykonanie: 

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka z octem  roztrzepać w małej miseczce. Odłożyć najlepiej do lodówki.
  3. Mąki przesiać. Dodać do nich proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać wodę i cukier.
  5. Do białek wlać żółtka. Miksować na gładką masę.
  6. Do wymieszanych jajek dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia. Tę czynność trzeba wykonać ręcznie i bardzo delikatnie.
  7. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180oC przez około 15 – 20 minut. Po upieczeniu biszkopt przewrócić na drugą stronę i odłożyć do ostudzenia. Kiedy ostygnie przekroić wzdłuż ciasto na pół.
  8. Ter robimy mus truskawkowy. Rozpuścić dwie galaretki w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.
  9. Truskawki mrożone przełożyć do garnka. Rozgotować je, a następnie odstawić do ostudzenia. Zmiksować na gładką masę.
  10. Gdy masa truskawkowa i galaretki przestygną – połączyć ze sobą. Ponownie odstawić, by masa lekko zgęstniała.
  11. Ponownie osobno rozpuścić jedną galaretkę w jednej szklance wody. Śnieżkę ubić według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec ubijania dolać do niej galaretkę, która była rozpuszczona w jednej szklance wody (musi być zimna!).
  12. Rozpuścić kolejne dwie galaretki w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostudzenia, wręcz lekkiego stężenia.
  13. Blaty biszkoptu skropić cytryną od strony wewnętrznej.
  14. Dół biszkoptu wysmarować musem truskawkowym. Przykryć drugim blatem. Chwilę schłodzić w lodówce.
  15. Na górny biszkopt rozprowadzić równomiernie śnieżkę. Ponownie schłodzić.
  16. Na końcu ułożyć kawałki świeżych truskawek i zalać galaretką. Schłodzić w lodówce.

You Might Also Like