Kuchnia na słono

Krem z kukurydzy

Jesień okresem również kukurydzy! W tym roku postanowiłam przygotować zupę z jej użyciem. Padło oczywiście na krem. Kolor tego dania jest przepiękny, zresztą widzicie na zdjęciu 🙂 Wystarczy dodać do tego czerwonej papryki i np. popcorn. Efekt jest zniewalający. 🙂

Potrzebujecie:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2,5 l bulionu warzywnego (zostawić również warzywa)
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, liść laurowy

Wykonanie: 

  1. Obrać kolbę kukurydzy. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić kukurydzę. Smażyć do czasu, aż zmięknie.
  2. Miękką kukurydzę przerzucić do garnka z bulionem i włoszczyzną. Gotować przez około 20 minut. W między czasie wrzucić liść laurowy, przyprawić porządnie solą, pieprzem, czosnkiem i mielonymi paprykami.
  3. Garnek z zupą odstawić do ostudzenia.
  4. Zmiksować zupę za pomocą blendera na gładki krem(przed miksowaniem wyciągnąć liść laurowy). Może to potrwać trochę dłużej niż np. krem z pomidorów. Musi być gładka konsystencja. W razie, gdyby brakowało ilości danej przyprawy – dodaj więcej i jeszcze zmiksować.
  5. Gotować znowu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i wymieszać.

You Might Also Like